Ατομική έκθεση του Γιώργου Μπουζιάνη («Παρνασσός»)

Κατηγορία: Εικαστικές Τέχνες > Ατομική έκθεση

Καλλιτέχνης: Γιώργος Μπουζιάνης
Έτος: 1949
Είδος: Ζωγραφική
Χώρος: Αίθουσα τέχνης Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»
Τόπος: Αθήνα

Λογοκριτικά περιστατικά

1949
Παρέμβαση της αστυνομίας και απειλή ακύρωσης έκθεσης του Γιώργου Μπουζιάνη («Παρνασσός»)
Αιτιολογία: Αισθητική | Δημόσια τάξη
Είδος λογοκρισίας: Αστυνομική παρέμβαση | Κατασταλτική λογοκρισία | Θεσμική λογοκρισία

Περιγραφή

Στο τέλος του Εμφυλίου (1949) ο ζωγράφος Γ. Μπουζιάνης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη ατομική του έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσό». Αποτελούμενη από 80 έργα, ελαιογραφίες και υδατογραφίες εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα, η έκθεση προσελκύει το ενδιαφέρον ενός περαστικού αστυνομικού που ενοχλήθηκε από το ύφος των έργων. Έτσι έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τους ανωτέρους του για να διεξαχθεί έρευνα στο χώρο. Ο Μπουζιάνης κλήθηκε να εξηγήσει τι σκοπούς επεδίωκε με τα έργα του και, μη μπορώντας να δώσει ικανοποιητικές διευκρινίσεις, άκουσε έκπληκτος ότι η έκθεσή του «αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια τάξι και δεν επρόκειτο να ανοίξει» (Καθημερινή 10/11/1949). Σε ανάλογο πνεύμα «ανησυχίας» κινήθηκαν και ορισμένα από τα αποσπάσματα του τύπου της εποχής, στα οποία αναφέρεται πως τα έργα του Μπουζιάνη «προσπαθούν να σκανδαλίσουν».

Μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, και κατόπιν έρευνας της αστυνομίας και αφού ο δημιουργός της έκθεσης δεν κρίθηκε «εθνικά ύποπτος» για «επαναστατική τέχνη», αυτή πραγματοποιήθηκε κανονικά. Παρ όλα αυτά κρίθηκε απαραίτητη σε καθημερινή βάση η εποπτεία αυτής από την αστυνομία. Καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης ένας αστυνομικός στεκόταν στην είσοδο.

Βάλια Τσιριγώτη

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • Καθημερινή 10/11/1949
  • Γιάννης Ζιώγας, «Πράξεις Εικαστικής Λογοκρισίας», στο Γ. Ζιώγας, Λ. Καραμπίνης, Γ. Σταυρακάκης, Δ. Χριστόπουλος (επιμ.) Όψεις Λογοκρισίας στην Ελλάδα, Αθήνα: Νεφέλη 2007.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό