Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών (Ροτόντα, Θεσσαλονίκη)

Κατηγορία: Εικαστικές Τέχνες > Ομαδική έκθεση

Επιμέλεια: Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία) | ΜΙΤ (βίντεο)
Έτος: 1986
Είδος: Φωτογραφία | Εγκατάσταση | Βίντεο
Χώρος: Ροτόντα
Τόπος: Θεσσαλονίκη

Λογοκριτικά περιστατικά

1986
Απόσυρση έργων μετά από παρέμβαση θρησκευτικών ομάδων στην έκθεση φωτογραφίας και βίντεο της Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών (Ροτόντα, Θεσσαλονίκη)
Αιτιολογία: Άσεμνο | Ηθική | Γυμνό | Θρησκευτική | Προσβολή χριστιανικού θρησκεύματος | Βλασφημία
Είδος λογοκρισίας: Κατασταλτική λογοκρισία

Περιγραφή

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου του 1986, η Ροτόντα ανοίγει για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία τις πύλες της στο κοινό της Θεσσαλονίκης για να φιλοξενήσει τμήμα της Β’ Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Μεσογείου. Οι Θεσσαλονικείς συρρέουν κατά χιλιάδες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στην επιθυμία να ξαναδούν το επιβλητικό μνημείο. Την ημέρα των εγκαινίων, τα οποία έγιναν παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και του Γιώργου Παπανδρέου, καταγράφονται πάνω από 3000 επισκέπτες και ο ρυθμός παραμένει εξίσου υψηλός και τις υπόλοιπες μέρες. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, μια ομάδα περίπου τριάντα φανατικών χριστιανών συγκεντρώθηκε έξω από τη Ροτόντα και με ντουντούκες και πλακάτ απαίτησε να σταματήσει η «βεβήλωση ενός καθαγιασμένου ναού» στοχοποιώντας αρχικά τα έργα του βίντεο. Με τη συμπαράσταση συντηρητικών κύκλων της πόλης και τοπικών πολιτικών όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής, προκάλεσαν την παρέμβαση της Πολιτείας, η οποία τελικά απέσυρε τα βίντεο από το χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα άσεμνο ή προκλητικό ούτε στο βίντεο ούτε και στη φωτογραφία.

Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία, οι «αγανακτισμένοι πιστοί» προσπάθησαν να απομακρύνουν και τη φωτογραφία από το χώρο, αναγκάζοντας τους έλληνες συμμετέχοντες να οργανώσουν ομάδες περιφρούρησης για το υπόλοιπο της έκθεσης, που ολοκληρώθηκε μετ’ εμποδίων. Η επικεφαλής της περιφρούρησης, νεαρή τότε φωτογράφος Χρύσα Νικολέρη, διηγούνταν πως ανάμεσα σε άλλα συνεπλάκησαν με ρασοφόρο που προσπαθούσε να βγάλει έξω από τον εκθεσιακό χώρο έργο Ισπανού φωτογράφου –ένα αφαιρετικό ασπρόμαυρο γυμνό– που είχε ξεκρεμάσει και κρύψει κάτω από το ράσο του.

Πηνελόπη Πετσίνη

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • Νίκος Παναγιωτόπουλος, «Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης», Τέταρτο, τ.21, Ιανουάριος 1987
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος – Πηνελόπη Πετσίνη, «Ροτόντα» στο Π. Πετσίνη και Δ. Χριστόπουλος Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα: Καχεκτική δημοκρατία - δικτατορία - μεταπολίτευση, Αθήνα: Καστανιώτης 2018