«pressure» (Γιώργος Ζώης)

Κατηγορία: Εικαστικές Τέχνες > Ομαδική έκθεση

Καλλιτέχνης: Γιώργος Ζώης
Έτος: 2011
Είδος: Διαφημιστικό σποτ | Βίντεο
Τόπος: Αθήνα

Λογοκριτικά περιστατικά

2011
Απαγόρευση μετάδοσης διαφημιστικού σποτ του Γιώργου Ζώη για τη Μπιενάλε της Αθήνας
Αιτιολογία: Δημόσια τάξη | Πολιτική
Είδος λογοκρισίας: Κατασταλτική λογοκρισία | Θεσμική λογοκρισία | Απαγόρευση

Περιγραφή

Το 2011 η Μπιενάλε της Αθήνας επιλέγει ως κεντρικό θέμα το Μονόδρομο, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Walter Benjamin. Στο πλαίσιο της δημιουργίας επικοινωνιακού υλικού για την Μπιενάλε, ο Γιώργος Ζώης σκηνοθετεί ένα από τα σποτ της που τιτλοφορείται «pressure». Θέλοντας να αποτυπώσει τον διάχυτο κοινωνικό αναβρασμό της περίοδου, προβάλλεται μια βίαιη επιταχυνόμενη πραγματικότητα που προσομοιάζει με τηλεοπτικό ζάπινγκ σε slow motion: Ένας άνδρας των ΜΑΤ βάφεται με κόκκινη μπογιά, μια βόμβα μολοτοφ, συσσίτια, όλες εικόνες της Ελλάδας της κρίσης.

Η ΕΡΤ, μέγας χορηγός της Μπιενάλε της Αθήνας, θα αποφασίσει να «κόψει» και να μην μεταδώσει ποτέ το συγκεκριμένο σποτ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει αφενός το νόμο 1730/1987 (που αναφέρεται στις γενικές αρχές εκπομπών και διαφημίσεων υποστηρίζοντας πως οφείλουν να προάγουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της φιλίας και των λαών, καθώς και της πολυφωνίας) και αφετέρου το προεδρικό διάταγμα 109/2010 (το οποίο απαγορεύει τις διαφημίσεις που προάγουν διακρίσεις λόγω κοινωνικού φύλου, εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού). Σε ανακοίνωση της θα αναφέρει τα εξής: «Η ΕΡΤ δεν λογοκρίνει, δεν σχολιάζει και δεν αξιολογεί την καλλιτεχνική δημιουργία. Έχει όμως την υποχρέωση να λειτουργεί υπό συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και φέρει την ευθύνη της εφαρμογής του. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων τη μετάδοση μηνυμάτων που περιέχουν στοιχεία βίας ή ενθαρρύνουν συμπεριφορές επιζήμιες για την υγεία και την ασφάλεια ή θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το ως άνω νομοθετικό πλαίσιο είναι γνωστό και θα έπρεπε να το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγή διαφημιστικών μηνυμάτων».

Βάλια Τσιριγώτη

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • Αντιγόνη Παπαγεωργίου, “Μπιενάλε της Αθήνας: Το απαγορευμένο διαφημιστικό σποτ” στο Π. Πετσίνη και Δ. Χριστόπουλος Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα: Καχεκτική δημοκρατία - δικτατορία - μεταπολίτευση, Αθήνα: Καστανιώτης 2018
  • Ελευθεροτυπία 26/10/2011
  • Δημούλης, Δ. 2016. "Welcome to Dismaland: Εξουσία με μορφή ελευθερίας στο παράδειγμα της ελευθερίας της τέχνης" στο Π. Πετσίνη and Δ. Χριστόπουλος, επιμ. Η λογοκρισία στην Ελλάδα. Αθήνα: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό