Εβδομάδα Ανατολικογερμανικών Ταινιών (6-12 Απριλίου 1959)
Κατηγορία: Κινηματογράφος > Κιν/φικές εκδηλώσεις
Έτος: | 1959 |
---|---|
Χώρα: | Λ.Δ. Γερμανίας |
Είδος: | Κινηματογραφική Εβδομάδα |
Λογοκριτικά περιστατικά
03-04-1959 |
Απαγόρευση Εβδομάδας Ανατολικογερμανικών Ταινιών (6-12 Απριλίου 1959)
|
Περιγραφή
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Η Αυγή (3-15/4/1959) η τότε κυβέρνηση προχώρησε στη ματαίωση της Εβδομάδας Ανατολικογερμανικών Ταινιών που διοργάνωνε η εταιρία Αθήναι Φιλμ σε συνεργασία με τα στούντιο της DEFA του Ανατολικού Βερολίνου. Η Εβδομάδα είχε προγραμματιστεί για το διάστημα 6-12 Απριλίου 1959. Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης κι ενώ είχε προηγηθεί η διαφήμισή της μέσω του Τύπου, το Υπουργείο Προεδρίας (επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τσάτσου), με τηλεφωνική εντολή, ανακάλεσε τις άδειες που είχε χορηγήσει. Τα διαβήματα των επιχειρηματιών που είχαν την πρωτοβουλία της Εβδομάδας απέβησαν άκαρπα με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και η άφιξη της αντιπροσωπείας ανατολικογερμανών καλλιτεχνών και σκηνοθετών – ανάμεσά τους και η Sonja Sutter, πρωταγωνίστρια της αντιφασιστικής ταινίας ΛΙΣΣΥ (Konrad Wolf, 1957) – που επρόκειτο να παραστεί στην πρεμιέρα της Εβδομάδας. Την απαγόρευση προκάλεσε διάβημα της πρεσβείας της Δυτικής Γερμανίας που διοργάνωνε την ίδια περίοδο Έκθεση Γερμανικού Βιβλίου και θεώρησε τις κινηματογραφικές προβολές ως ανταγωνιστική εκδήλωση. Ακολούθησε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον συνεργαζόμενο με την ΕΔΑ βουλευτή Σταμάτη Μερκούρη, ο οποίος υπογράμμισε τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής, από τη μια να δηλώνει ότι επιδιώκει οικονομικές σχέσεις και ανταλλαγές με τις ανατολικές χώρες, και από την άλλη να τις ακυρώνει στην πράξη.
Το συγκεκριμένο γεγονός, όπως και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους Αντιγόνη Βαλάκου και Ντίνο Δημόπουλο που επρόκειτο να ταξιδέψουν στο 11ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ μαζί με άλλες απαγορεύσεις πολιτιστικών ανταλλαγών με τις πρώην ανατολικές χώρες και την Κίνα, συμπεριλήφθηκε στο υπόμνημα της ΕΔΑ προς τη Σύνοδο του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ενώσεως, που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1960. Το υπόμνημα αφορούσε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, την πλημμελή λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης πολιτιστικών σχέσεων με άλλες χώρες (Τάσος Τρίκκας 2009: 770-1).
Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Ανατολικογερμανικών Ταινιών περιλάμβανε τρεις μικρού και έξι μεγάλου μήκους ταινίες. Οι μεγάλου μήκους ήταν οι ακόλουθες:
ΠΡΙΝ ΔΙΑΤΑΞΟΥΝ ΠΥΡ – Betrogen bis zum jüngsten Tag (Kurt Jung-Alsen, 1957)
ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠ’ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ – Vergeßt mir meine Traudel nicht (Kurt Maetzig, 1957)
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ – Die Premiere fällt aus (Kurt Jung-Alsen, 1959)
Μια ανάλογη περίπτωση απαγόρευσης Εβδομάδας Ανατολικογερμανικού Κινηματογράφου συνέβη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1977.
Μαρία Χάλκου
Πηγές – Βιβλιογραφία
- Η Αυγή 3-15/4/1959
- Τρίκκας Τάσος (2009), ΕΔΑ: 1951-1967, Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς, τ. Β, Αθήνα: Θεμέλιο, σελ.770-1
Δημοσιεύσεις CIVIL
- Chalkou Maria (2021), “Eastern European cinemas, Greek film culture and cross-border exchange in the 1950s and 1960s: Movies, festivals, co-productions and state censorship”, στο Eleni Sideri (επιμ.) Cultural Neighbourhoods and Coproductions in South East Europe and Beyond, 4th Conference on Contemporary Greek Film Cultures, Thessaloniki: University of Macedonia Press, σελ. 31-55.