ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (Ντίνος Δημόπουλος, 1972)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Σενάρια

Συγγραφέας: Ντίνος Δημόπουλος
Έτος: 1972
Είδος: Ιστορική | Δράμα
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ

Λογοκριτικά περιστατικά

04-12-1972
Απόρριψη του σεναρίου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (Ντίνος Δημόπουλος,1972)
Αιτιολογία: Ιστορία | Πολιτική | Διασάλευση δημοσίας τάξεως
Είδος λογοκρισίας: Απόρριψη | Λογοκρισία σεναρίου | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Τον Νοέμβριο του 1972 η Φίνος Φιλμς κατέθεσε αίτηση λήψης σκηνών για το σενάριο του Ντίνου Δημόπουλου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Σκηνοθέτης της ταινίας θα ήταν ο Ντίνος Δημόπουλος, πρωταγωνιστές η Έλλη Φωτίου και ο Μάνος Κατράκης, ενώ τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν σε Αθήνα και Ναύπλιο. Το σενάριο βασιζόταν στο θεατρικό έργο του Γεράσιμου Σταύρου Καληνύχτα Μαργαρίτα – διασκευή του διηγήματος «Μαργαρίτα Περδικάρη» του Δημήτρη Χατζή από Το τέλος της μικρής μας πόλης – που αναφέρεται στην Κατοχή και την Αντίσταση. Το Καληνύχτα Μαργαρίτα είχε παιχτεί με μεγάλη επιτυχία λίγο πριν τη Χούντα, τον Μάρτιο του 1967, από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη.

Η επιτροπή ελέγχου, αφού υπογράμμισε τη συνάφεια του σεναρίου με το θεατρικό έργο, το απέρριψε ομόφωνα με την αιτιολογία ότι

θα δημιουργήσει επικινδύνους αντιδράσεις εις ευρύτερον κοινόν δοθέντος ότι καθάπτεται εντόνως της αστικής τάξεως και μονοπωλεί την αντίστασιν κατά των κατακτητών υπέρ μιας και μόνον μερίδος του λαού.

Η απόφαση της επιτροπής είναι ενδεικτική της λογοκρισίας που υφίστατο το θέμα της Αντίστασης στον ελληνικό κινηματογράφο και του ισχυρού πολιτικού διακυβεύματος που το συνόδευε.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1973, και αφού το σενάριο είχε απορριφθεί, ο Δημήτρης Χατζής, από το Βουκουρέστι, έστειλε εξώδικο στους Φιλοποίμενα Φίνο και Γεράσιμο Σταύρου – τον οποίο θεωρούσε συγγραφέα του σεναρίου ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – κοινοποιημένο στο Τμήμα Ελέγχου Δημοσίων Θεαμάτων της Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών. Στο εξώδικο ενημέρωνε ότι δεν έδωσε ποτέ άδεια για τη μεταφορά του διηγήματός του στον κινηματογράφο και επομένως η πραγματοποίηση της ταινίας θα αποτελούσε προσβολή της πνευματικής του ιδιοκτησίας. Επίσης δήλωνε ότι θα ασκούσε όλα τα νόμιμα δικαιώματά του: «απαγόρευσιν δημοσίας προβολής, κατάσχεσιν, αξίωσιν προς αποζημίωσιν και δυνατότητα ποινικής διώξεως».

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο Σεναρίων Κινηματογραφικών Ταινιών.