ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ (Κώστας Στράντζαλης, 1961)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Αγγλικός τίτλος: Mother, I Have Gone Astray
Σκηνοθεσία: Κώστας Στράντζαλης
Έτος α’ προβολής: 1961
Είδος: Αισθηματική | Μελόδραμα
Παραγωγή: Κώστας Στράντζαλης
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0263705/

Λογοκριτικά περιστατικά

09-11-1961
Περικοπή διαλόγων της ταινίας ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ (Κώστας Στράντζαλης, 1961)
Αιτιολογία: Πολιτική
Χαρακτηρισμός: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ
Είδος λογοκρισίας: Περικοπές διαλόγων | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Το ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ είναι τυπικό μελό του Κώστα Στράντζαλη με τη Χριστίνα Σύλβα, τη Μαλαίνα Ανουσάκη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μια νεαρή κοπέλα ερωτεύεται έναν πλούσιο νέο και μένει έγκυος, όμως η φτωχή και τσιγγάνικη καταγωγή της θα της στοιχίσουν μεγάλα δεινά: θα εκδιωχθεί από το πλούσιο σπίτι και θα της πάρουν το παιδί. Η αναθεωρητική επιτροπή λογοκρισίας (9/11/1961), επανεξετάζοντας την ταινία επιβεβαίωσε την ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ της δι’ ανηλίκους και ζήτησε τις ακόλουθες περικοπές στους διαλόγους από διαφορετικά σημεία της ταινίας:


ΜΑΝΑ: Αυτή είναι η μοίρα των πτωχών και των κατατρεγμένων. Από παντού μας κτυπούν, μας ρουφούν το αίμα, μας ταπεινώνουν, σαν να είμαστε ρίζες από τη ρίζα τους. Και όμως έρχεται μια μέρα που το ποτάμι φουσκώνει και σπάει το φράγμα του. Τότε ανακαλύπτεις το δίκαιό σου και θες να χτυπήσεις και εσύ.

ΜΑΡΙΝΑ: Χωρίσατε τους ανθρώπους σε μερίδες σύμφωνα με τα συμφέροντά σας. Μα το ίδιο κόκκινο αίμα κυλάει στις φλέβες ολονών.

ΜΑΝΑ: Ότι είναι φτωχή. Όμως τη φτώχεια την φτιάξανε μερικοί σαν [και σας. Χωρίσατε σε κοπάδια τους ανθρώπους σα] νάναι πρόβατα. Αλλά μην ξεχνάτε τα πρόβατα γίνονται λύκοι καμιά φορά και τρώνε τον αφέντη τους.

ΜΑΝΑ: Μας κυνηγούνε όλοι σαν τα σκυλιά χωροφύλακες, παπάδες, έπαρχοι. Θα μας φυλάκιζαν αν μπορούσαν.

Οι παραπάνω διάλογοι είναι ενδεικτικοί της δυναμικής που είχαν τα ελληνικά μελό της εποχής για άσκηση κοινωνικής κριτικής μέσα από τη σύγκρουση πλούσιων-ισχυρών και φτωχών-απόκληρων, τη μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου, τη μεγάλη συναισθηματική τους φόρτιση και την υπερβολή καταστάσεων και εκφοράς λόγου.

Είναι ασαφές αν οι ίδιες περικοπές είχαν ζητηθεί και από την πρωτοβάθμια επιτροπή που συνεδρίασε στις 27/10/1961.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο αδειών ταινιών.