ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ: ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ (Νέστορας Μάτσας, 1968)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Σκηνοθεσία: Νέστορας Μάτσας
Έτος α’ προβολής: 1968
Είδος: Μικρού μήκους | Ντοκιμαντέρ
Παραγωγή: Ν. Μάτσας
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt1107297/

Λογοκριτικά περιστατικά

30-04-1968
Συστάσεις στο σενάριο του ντοκιμαντέρ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ: ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ (Νέστορας Μάτσας, 1968)
Αιτιολογία: Πολιτική | Ανεπιθύμητο πρόσωπο
Χαρακτηρισμός: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ
Είδος λογοκρισίας: Συστάσεις | Λογοκρισία σεναρίου | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Πρόκειται για λαογραφικό ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των Σαρακατσάνων στον ελλαδικό χώρο που γυρίστηκε σε περιοχές της Μακεδονίας, Ηπείρου, Αττικής, Βοιωτίας και Θράκης. Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία εξέτασε το σενάριο της ταινίας για να εγκρίνει την άδεια λήψης σκηνών, περιλαμβάνει ένα χειρόγραφο σημείωμα προς τον Νέστορα Μάτσα, με τον τίτλο «Συζήτησις με τον κ. Μάτσα», όπου υποδεικνύεται να εξαιρεθεί από τους συνεργάτες, για πολιτικούς λόγους, ο γνωστός ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, ειδικευμένος στο θέμα των Σαρακατσάνων. Συγκεκριμένα το σημείωμα αναφέρει:

Εγκρίνεται: Επιφύλαξις: ο καθηγητής ανθρωπολογίας Άρης Πουλιανός, εργάσθη στο Βουκουρέστι και στις Ανατολικές χώρες. Προεβλήθη ως μέγας φωστήρ υπό της Αριστεράς κατά το 1964-66.

Το φιλμ δεν θα χάσει τίποτε αν δεν εμφανισθή ο κ. Πουλιανός.

Ωστόσο η σύσταση δεν έπιασε τόπο καθώς, εκτός από τους τίτλους έναρξης όπου η επιστημονική συνεργασία με τον Άρη Πουλιανό καταλαμβάνει περίοπτη θέση, ο ανθρωπολόγος εμφανίζεται αυτοπροσώπως στο ντοκιμαντέρ, γεγονός που τον Αύγουστο του 1968 δεν επηρέασε την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία ενέκρινε την άδεια προβολής. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της πρακτικής ελέγχου των πολιτικών φρονημάτων των συντελεστών των ταινιών, που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις – αλλά όχι συστηματικά – στα λογοκριτικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο Σεναρίων Κινηματογραφικών Ταινιών.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό