ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ (Φρίξος Ηλιάδης, 1955)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Εναλλακτικός τίτλος: TΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ
Σκηνοθεσία: Φρίξος Ηλιάδης
Έτος α’ προβολής: 1955
Είδος: Μελόδραμα
Παραγωγή: Ολύμπια Φιλμ
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0135583/

Λογοκριτικά περιστατικά

18-11-1955
Περικοπή σκηνών της ταινίας ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ (Φρίξος Ηλιάδης, 1955)
Αιτιολογία: Άσεμνο | Γυμνό | Χρηστά Ήθη
Χαρακτηρισμός: (2β) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ | ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ
Είδος λογοκρισίας: Περικοπές σκηνών | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

ΤΟ ΟΡΓΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ αναφέρεται στο δράμα της φτωχής Μέλπως (Σμαρούλα Γιούλη) που ερωτεύεται έναν νεαρό αριστοκράτη, τον Λώρη (Αλέκος Αλεξανδράκης). Η Μέλπω μένει έγκυος, αλλά οι δολοπλοκίες της αρραβωνιαστικιάς του Λώρη και του υπηρέτη του τον πείθουν ότι η Μέλπω είναι ελευθερίων ηθών. Ο Λώρης οδηγείται σε έναν δυστυχισμένο γάμο και η Μέλπω μεγαλώνει μόνη της το παιδί, όταν όμως αρρωσταίνει από φυματίωση, αυτοκτονεί. Ο Λώρης ανακαλύπτει καθυστερημένα την αλήθεια και μετανιωμένος αναλαμβάνει τη φροντίδα του παιδιού.

Η ταινία αρχικά πήρε άδεια προβολής ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ δι' ανηλίκους χωρίς περικοπές, αλλά προκειμένου να χαρακτηριστεί ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ αφαιρέθηκαν τρεις σκηνές ερωτικού περιεχομένου:

1. Σκηνή γυμνού. Πρόκειται για την έμφαση που δίνει η κάμερα στα γυμνά πόδια μιας γυναίκας που προσκαλεί ερωτικά τον πρώην εραστή της.

2. Σκηνή «της συνευρέσεως εις τον δρόμον». Αφορά την πολύ υπαινικτική σκηνή όπου η Μέλπω και ο Λώρης κάνουν έρωτα.

3. Σκηνή «της προτάσεως του υπηρέτου», που αφορά τις ανήθικες προτάσεις του υπηρέτη του Λώρη προς τη Μέλπω.

Ως αξιοσημείωτο, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι από την Επιτροπή δεν ζητήθηκε καμία περικοπή πολιτικού χαρακτήρα. Η ταινία αναφέρεται στην εποχή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και περιλαμβάνει σπάνιες για τον Παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο κριτικές αναφορές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (Πλαστήρας, Γονατάς, Βενιζέλος, Καφαντάρης) όπου στηλιτεύονται οι κενές περιεχομένου υποσχέσεις τους, όπως στηλιτεύονται και οι πρακτικές κομματικών κλακαδόρων που αλλάζουν πολιτικές προτιμήσεις ανάλογα με τη συγκυρία. Ταυτόχρονα η ταινία δίνει μεγάλη έμφαση στο πρόβλημα στέγασης των προσφυγικών πληθυσμών και στα αντιπροσφυγικά αισθήματα της άρχουσας τάξης.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο αδειών ταινιών.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό