Η ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΑ (1965)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Σενάρια

Έτος: 1965
Είδος: Λογοτεχνική διασκευή | Κοινωνική | Δράμα
Παραγωγή: Αφοί Ρουσσόπουλοι – Γ. Λαζαρίδης – Δ. Σαρρής – Κ. Ψαρράς

Λογοκριτικά περιστατικά

1966
Απόρριψη του σεναρίου Η ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΑ (1965)
Αιτιολογία: Πολιτική
Είδος λογοκρισίας: Απόρριψη | Λογοκρισία σεναρίου | Φημολογούμενη λογοκρισία | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Τον Ιανουάριο του 1965 η εταιρεία Αφοί Ρουσσόπουλοι – Γ. Λαζαρίδης – Δ. Σαρρής – Κ. Ψαρράς ανακοίνωσε στον Τύπο την κινηματογραφική μεταφορά της Καγκελόπορτας του Αντρέα Φραγκιά σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου και με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαζαρίδη, η εταιρία αποτόλμησε το συγκεκριμένο άνοιγμα σε μια εποχή που η Κυβέρνηση επιθυμούσε να διαμορφώσει ένα προφίλ «φιλελευθεροποίησης» και οι εγχώριοι παραγωγοί ενθαρρύνθηκαν επισήμως να ασχοληθούν με πιο τολμηρά κοινωνικά θέματα. Ο ίδιος μνημονεύει:

«Βρισκόμαστε στο 1966 [σχ. σ. υπάρχει απόκλιση στην ημερομηνία] και μας έχουν ειδοποιήσει από την Προεδρία ότι θα μπορούσαμε να υποβάλουμε για έγκριση και σενάρια πιο «προοδευτικά» για να πείσουμε τον κόσμο, αλλά και τους εαυτούς μας, ότι η δημοκρατία λειτουργούσε καλά στην Ελλάδα [...]. Θυμάμαι και τη φράση «περισσότερη κοινωνικοποίηση» όπως την άκουσα από τα αρμόδια στόματα. Η λέξη «πολιτικοποίηση» έπεφτε ακόμα βαριά, ενώ η «κοινωνικοποίηση» ακουγόταν πιο μαλακιά. […] Γεμάτος αισιοδοξία […] ζήτησα μια προκαταρκτική άδεια, στέλνοντας βιβλία, από την Καγκελόπορτα του Αντρέα Φραγκιά, το Ένα Παιδί Μετράει τα Άστρα του Μενέλαου Λουντέμη, που τότε βρισκόταν πολιτικός εξόριστος στη Ρουμανία και είχα έρθει σε επαφή μαζί του, τα Ματωμένα Χώματα της Διδώς Σωτηρίου […] και τον Κίτρινο Φάκελο του Μ. Καραγάτση».

Η αναμονή ωστόσο κράτησε μήνες και ο Λαζαρίδης επισκέφτηκε ο ίδιος την Επιτροπή Εγκρίσεως Σεναρίων στα γραφεία της Ζαλοκώστα:

«Άρχισαν να μου τα μασάνε. […] [Μ]εταξύ σοβαρού και αστείου, μου το ξεφούρνισαν ότι «είπαμε για πιο ελεύθερα σενάρια, αλλά εσείς το παρακάνατε». Δε χρειάστηκε να ακούσω περισσότερα. Η άρνηση ήταν αμετάκλητη».

Το βιβλίο του Φραγκιά διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο 13 χρόνια αργότερα από τον Δημήτρη Χατζή με την ταινία Η ΚΑΓΚΕΛΟΠΟΡΤΑ (1978), η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λογοκρισίας.

Βλ. επίσης ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ’ ΑΣΤΡΑ (1966), ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ (1966), και Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ (1966).

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • Η Αυγή, 30/1/1965.
  • Λαζαρίδης Γιώργος (1999), Φλας μπακ. Μια ζωή σινεμά. Αθήνα: Νέα Σύνορα – Α.Α. Λιβάνης, σ. 481-483.