ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΚΕΣ (Ανδρέας Παπασταματάκης, 1969)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Αγγλικός τίτλος: Fugitives from Bulkes
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Παπασταματάκης
Έτος α’ προβολής: 1969
Είδος: Ιστορική | Δράμα
Παραγωγή: Περισσός Φιλμ
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0255961/

Λογοκριτικά περιστατικά

08-06-1968
Παρεμβάσεις στο σενάριο της ταινίας ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΚΕΣ (Ανδρέας Παπασταματάκης, 1969)
Αιτιολογία: Πολιτική | Αντικομμουνισμός
Είδος λογοκρισίας: Λογοκρισία σεναρίου | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Το σενάριο της ταινίας ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΛΚΕΣ κατατέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1968 στη Διεύθυνση Ελέγχου Δημοσίων Θεαμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως προκειμένου να λάβει άδεια λήψης σκηνών. Η ταινία διαδραματιζόταν στο στρατόπεδο πολιτικών προσφύγων του Μπούλκες στη Γιουγκοσλαβία και έδειχνε τις περιπέτειες μιας ομάδας που προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκληρή ζωή που είχε επιβάλει η κομμουνιστική ηγεσία. Επρόκειτο για μία ιστορική ταινία με αντικομμουνιστικό μήνυμα που ερχόταν να υπενθυμίσει στους θεατές τον μεγάλο κίνδυνο του κομμουνισμού από τον οποίο οι συνταγματάρχες είχαν διασώσει τη χώρα με τη στρατιωτική επέμβαση του 1967. Μέσα στο σενάριο εξάλλου υπήρχε η ρήση του Ιωάννη Λαδά από πρόσφατο λόγο του:

Η Λήθη είναι βλασφημία. Μην ακούτε τις σειρήνες που λέγουν λήθη, χάριν της ενότητος.

Η επιτροπή έδωσε άδεια με μία μόνη παρέμβαση. Στην τρίτη σκηνή που διαδραματίζεται στο γραφείο της Υπηρεσίας Ταξικής Ομάδας υπέδειξε το σκηνικό να μην συμπεριλάβει πορτρέτα του Στάλιν και του Μάρκου (Βαφειάδη), όπως αρχικά προβλεπόταν από το σενάριο. Η παρέμβαση αυτή είναι ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατούσε στις τάξεις του καθεστώτος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να παραχθούν αντικομμουνιστικές ταινίες οι οποίες όμως δεν θα προέβαλαν, έστω άθελά τους, σύμβολα του ελληνικού και διεθνούς κομμουνισμού.

Σύμφωνα με τις αρχικές αιτήσεις, την ταινία θα σκηνοθετούσε ο Ορέστης Λάσκος και ο Κωνσταντίνος Μουράτογλου. Ο τελευταίος ήταν και ο σεναριογράφος της ταινίας. Τελικά, όμως, τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ανδρέας Παπασταματάκης.

Ελένη Κούκη

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο Σεναρίων Κινηματογραφικών Ταινιών.