ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ (Κωνσταντίνος Δούκας, 1969)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Σενάρια

Συγγραφέας: Ν. Οικονομόπουλος, Λέων Δημητρίου, Κωνσταντίνος Δούκας
Είδος: Ιστορική | Πολεμική | Δράμα
Παραγωγή: Λέων Φιλμς | (Λέων Δημητρίου)

Λογοκριτικά περιστατικά

02-04-1969
Αλλαγές στο σενάριο ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ (Κωνσταντίνος Δούκας, 1969)
Αιτιολογία: Πολιτική
Είδος λογοκρισίας: Περικοπές διαλόγων | Λογοκρισία σεναρίου | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Στις 22/3/1969 κατατέθηκε στη Διεύθυνση Ελέγχου Δημοσίων Θεαμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως το ιστορικό-πολεμικό σενάριο με τίτλο ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ από τον συν-σεναριογράφο και παραγωγό Λέοντα Δημητρίου. Ως σκηνοθέτης σημειωνόταν ο Κωνσταντίνος Δούκας και ως πρωταγωνιστές ο Ερρίκος Μπριόλας, ο Παντελής Ζερβός και η Ελένη Ζαφειρίου. Τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνονταν στη Μακεδονία και στην Αθήνα.

Η ταινία ξεκινούσε με τις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, όταν ένας καλοκάγαθος πρόεδρος χωριού προσπαθεί να φέρει την ομόνοια μεταξύ των συγχωριανών του, αλλά αποτυγχάνει, καθώς «μερικοί εξ αυτών, φανατισμένοι από τις αντεθνικές ιδέες, προσπαθούν να παρασύρουν τον κόσμο για ξεσηκωμό εναντίον της πατρίδος». Έτσι ξεσπάνε τα Δεκεμβριανά, και ο πρόεδρος συλλαμβάνεται ως όμηρος. Ωστόσο μια μονάδα από την ταξιαρχία του Ρίμινι σπεύδει και απελευθερώνει τους ομήρους. Μεταξύ των απελευθερωτών, βρίσκεται και ένας λοχαγός που αποδεικνύεται ότι είναι ο χαμένος αρραβωνιαστικός της κόρης του προέδρου. Έτσι, η σωτηρία των ομήρων θα επισφραγιστεί από τη συγκινητική επανένωση. Το ζευγάρι θα παντρευτεί και θα μετακομίσει στην Αθήνα. Όταν όμως θα ξεσπάσει ο Εμφύλιος Πόλεμος, το χωριό θα ξαναχρειαστεί τις υπηρεσίες του λοχαγού, προκειμένου να σώσει μία ομάδα παιδιών που οι κομμουνιστές είχαν απαγάγει προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα για να διαφύγουν.

Η επιτροπή κρίσης προχώρησε γρήγορα τις διαδικασίες έγκρισης, ωστόσο ζήτησε τη διαγραφή της ατάκας ενός κομμουνιστή καθοδηγητή: «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Ο λαός περιμένει τη λευτεριά». Παρά τον ξεκάθαρο αντικομμουνιστικό χαρακτήρα του σεναρίου, η λογοκριτική αυτή παρέμβαση δείχνει ότι οι επιτροπές κρίσης φοβούνταν ότι ακόμη και εθνικόφρονες προπαγανδιστικές ταινίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δίαυλοι διάδοσης του κομμουνισμού.

Η ταινία για άγνωστο λόγο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Ελένη Κούκη

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο Σεναρίων Κινηματογραφικών Ταινιών.