ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (Γιάννης Δαλιανίδης, 1963)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Αγγλικός τίτλος: Without Identity
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Έτος α’ προβολής: 1963
Είδος: Αστυνομική | Δράμα | Θρίλερ
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0199608/

Λογοκριτικά περιστατικά

27-01-1963
Περικοπή πλάνων της ταινίας ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (Γιάννης Δαλιανίδης, 1963)
Αιτιολογία: Άσεμνο | Σεξ | Βία | Αγωνία
Χαρακτηρισμός: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ
Είδος λογοκρισίας: Περικοπές πλάνων | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Αστυνομικό θρίλερ του Γιάννη Δαλιανίδη σε σενάριο Γιάννη Μαρή βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του. Ένας αμφιλεγόμενος αλλά γοητευτικός χαρακτήρας (Αλέκος Αλεξανδράκης) υποδύεται επιτυχημένα τον χαμένο γιο μιας αστικής οικογένειας για να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Σταδιακά όμως οδηγείται σε συνειδησιακή κρίση. Παρά την αστυνομική πλοκή, που δια νόμου χαρακτηριζόταν ως ακατάλληλη δι’ ανηλίκους (άρθρο 11 του Ν.Δ. 1108/1942), τον Ιανουάριο του 1963 η αρμόδια επιτροπή έκρινε την ταινία ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ αφού προηγούμενα ζήτησε να αφαιρεθούν σημεία με ερωτικό, βίαιο κι αγωνιώδες περιεχόμενο:

1. «Από την ερωτικήν σκηνήν Ζαννέτ – Αλεξανδράκη να αφαιρεθή άπαν το τμήμα μετά την ανταλλαγήν του τσιγάρου». Πρόκειται για σύντομο ερωτικό στιγμιότυπο ανάμεσα στον Αλεξανδράκη και τη Μαίρη Χρονοπούλου, χωρίς γυμνό, και ιδωμένο μέσα από καθρέφτη.

2. «Από την σκηνήν όπου ο ήρως αποπειράται να πνίξη την ηρωίδα να αφαιρεθή το τμήμα όπου έχει τοποθετήσει τα χείρας του επί τον λαιμόν της έως την φράσι «εσύ πήγες» κ.λ.π.». Αφορά τη σκηνή που ο Αλεξανδράκης μπαίνει τη νύχτα στο υπνοδωμάτιο της Χρονοπούλου και σφίγγει τα χέρια του γύρω από το λαιμό της απειλώντας την.

3. «Από την σκηνήν αποπείρας κατακρημνίσεως της νέας εις τον κρημνόν, να αφαιρεθή άπαν το τμήμα της αποπείρας έως την στιγμήν που φθάνει ο Αλεξανδράκης». Πρόκειται για το σημείο στο οποίο η Χρονοπούλου κάνει αποτυχημένη απόπειρα να σπρώξει τη Ζωή Λάσκαρη στο κενό.

Οι εν λόγω περικοπές είναι ενδεικτικές του τιμήματος που πλήρωναν οι ελληνικές ταινίες προκειμένου να λάβουν τον σημαντικό για τη βιωσιμότητά τους χαρακτηρισμό της ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο αδειών ταινιών.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό