Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Λέων Λοΐσιος, 1961)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Σκηνοθεσία: Λέων Λοΐσιος
Έτος α’ προβολής: 1961
Είδος: Μικρού μήκους | Ντοκιμαντέρ
Παραγωγή: Specta
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt1064919/

Λογοκριτικά περιστατικά

16-09-1961
Απόρριψη από τη 2η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Λέων Λοΐσιος, 1961)
Αιτιολογία: Πολιτική
Είδος λογοκρισίας: Απόρριψη από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Το 1961, με την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής «Σπέκτα» και έχοντας ως πρότυπο τα ντοκιμαντέρ του John Grierson, ο Λέων Λοΐσιος γύρισε στη Λέσβο τρεις μικρού μήκους: ΨΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑΤΑ, Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ και ΛΕΣΒΟΣ. Στο όλο εγχείρημα συνεργάστηκαν ο Φώτης Μεσθεναίος ως διευθυντής φωτογραφίας, ο Ροβήρος Μανθούλης ως μοντέρ, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος ως συγγραφέας και ο Σταύρος Τορνές ως εκφωνητής του σπηκάζ. Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ επικεντρώνεται στα έθιμα και στους εορτασμούς του νησιού όπως και στις τοπικές εργασίες: την αγγειοπλαστική, τη σαμαροποιία, την καροποιία, το μάζεμα της ελιάς, τη δουλειά στα εργοστάσια υφαντικής, κ.ά.

Τον Σεπτέμβριο του 1961, μαζί με μια σειρά άλλων μικρού μήκους – το ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ (Πάνος Παπακυριακόπουλος, 1961), ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ (Κώστας Φέρρης, 1961) και ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ – Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ (Νίκος Τζίμας, Γρηγόρης Σίσκας, 1961) – το ντοκιμαντέρ του Λοΐσιου απορρίφθηκε από τη 2η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη χωρίς να δοθούν εξηγήσεις από την επιτροπή πρόκρισης. Σύμφωνα με τον Φώτο Λαμπρινό ο αποκλεισμός οφειλόταν στο ότι «δείχνει πόσο σκληρά βγαίνει το μεροκάματο στα κλωστήρια, στο ψάρεμα, στις ελιές» (1974: 10).

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ συμμετείχε στο πρώτο αντιφεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη που διοργανώθηκε από τους σκηνοθέτες των «κομμένων» μικρού μήκους ταινιών (βλ. ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ).

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • Σύγχρονος Κινηματογράφος, Δεκέμβριος 1974, τ. 2/3, σελ 10.
  • Maria Chalkou (2008), Towards the creation of ‘quality’ Greek national cinema in the 1960s, PhD thesis, University of Glasgow.