ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑΣ – Strange Compulsion (Irvin Berwick, 1964)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ξένες ταινίες

Σκηνοθεσία: Irvin Berwick
Έτος α’ προβολής: 1964
Χώρα: ΗΠΑ
Είδος: Δράμα | Ερωτική
Διανομή: Ηλέκτρα Φιλμ
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0199052/

Λογοκριτικά περιστατικά

31-03-1967
Απαγόρευση της ταινίας ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑΣ (Irvin Berwick, 1964)
Αιτιολογία: Ηθική | Άσεμνο | Γυμνό | Επιβλαβής για τη νεότητα
Χαρακτηρισμός: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΑ
Είδος λογοκρισίας: Απαγόρευση | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Sexploitation ταινία για έναν νεαρό που σε μια σειρά από φλας μπακ διηγείται στον ψυχαναλυτή του τις διάφορες ηδονοβλεπτικές του εμπειρίες. Στην Ελλάδα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ κατά πλειοψηφία τον Μάρτιο του 1967. Στις εισηγήσεις μελών της Επιτροπής Ελέγχου Κινηματογραφικών Ταινιών διακρίνονται απόψεις, ενδεικτικές των κυρίαρχων αντιλήψεων της εποχής περί καλλιτεχνικού και διδακτικού προορισμού του κινηματογράφου καθώς και συντηρητικών προσεγγίσεων περί επικινδυνότητας της ερωτικής θεματολογίας για το νεανικό και ενήλικο κοινό:

«Ταινία παρουσιάζουσα τη διαστροφή νέου, με όλα τα πρόστυχα, αηδιαστικά και λίαν επικίνδυνα δια την νεολαίαν αλλά και την προκεχωρημένην ακόμα ηλικίαν πλάνα του πάθους αυτής της μορφής. Η αχαλίνωτος τάσις δι’ εύκολον πλουτισμόν του παραγωγού και η ασθενής φαντασία του σεναριογράφου τους ωθούν εις το να ασεβούν εις βάρος της ηρεμίας του κοινωνικού συνόλου γεγονός το οποίον μου επιβάλλει να εισηγηθώ την απαγόρευσιν προβολής της εν λόγω ταινίας».

«Η ταινία παρουσιάζει την περίπτωση ενός παθολογικού ηδονοβλεψία όστις προσπαθή να απαλλαγή της ψυχώσεώς του αυτής. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του έργου αφιερώνεται εις σκηνάς παρακολουθήσεων γυναικών εκδυομένων κατά τρόπον προκαλούντα την εμφανή διέγερσιν του νεαρού. Το έργο στερείται εξ άλλου οποιασδήποτε καλλιτεχνικής αξίας ή έστω και διδακτικής τοιαύτης, δύναται δε να αποβή ιδιαιτέρως επιβλαβές διά την εφηβικήν ηλικίαν ήτις περισσότερον θα προσέξει τας διεγερτικάς σκηνάς παρά την προσπάθειαν του νέου να αποβάλει την διαστροφήν του».

Με τον ερχομό της δικτατορίας, παρόλο που οι διανομείς της ταινίας είχαν υποβάλει από τις 6 Απριλίου αίτηση για επανεξέταση από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, αντιλαμβανόμενοι το μάταιο της προσπάθειας παραιτήθηκαν της προσφυγής, ζητώντας τον Μάιο του 1967 την επιστροφή του σχετικού παράβολου.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο αδειών ταινιών.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό