Η ΕΚΠΟΜΠΗ (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1968)

Κατηγορία: Κινηματογράφος > Ελληνικές ταινίες

Αγγλικός τίτλος: Broadcast
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Έτος α’ προβολής: 1968
Είδος: Μικρού μήκους | Μυθοπλασία
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος
IMDb: https://www.imdb.com/title/tt0205905/

Λογοκριτικά περιστατικά

05-10-1968
Έλεγχος των τίτλων αρχής της μικρού μήκους ταινίας Η ΕΚΠΟΜΠΗ (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1968)
Αιτιολογία: Πολιτική | Αλλοίωση ελληνικής γλώσσας
Χαρακτηρισμός: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ
Είδος λογοκρισίας: Λογοκρισία τίτλων | Θεσμική λογοκρισία | Προληπτική λογοκρισία

Περιγραφή

Η ΕΚΠΟΜΠΗ είναι η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η υπόθεσή της, σύμφωνα με την περίληψη που κατέθεσε ο ίδιος στην Επιτροπή Ελέγχου Κινηματογραφικών Ταινιών, είναι η ακόλουθη:

Σε ένα ραδιοφωνικό παιχνίδι που προσφέρει γνωστή εταιρεία δίσκων κερδίζει συμπτωματικά ένας απλός άνθρωπος. Γι αυτόν που η καθημερινή του ζωή είναι επίπεδη χωρίς εκπλήξεις, η προσφορά που του γίνεται να περάση ένα απόγευμα με μια σταρ του κινηματογράφου, γίνεται η έκφραση φυγής σ’ ένα κόσμο ονείρου. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική από το όνειρο και η διάψευση έρχεται για τον ανθρωπάκο γρήγορα.

Τον Οκτώβριο του 1968 η Επιτροπή αποφάσισε ότι:

Θα δοθή άδεια υπό την προϋπόθεσιν ότι οι αρχικοί τίτλοι με μικρά στοιχεία άνευ πνευμάτων και τόνων δεν εμπίπτουν εις απαγορευτική τινα διαταγήν του αρχ. Γ.Ε.Σ. (Να ελεγχθεί υπό της διευθύνσεως της υπηρεσίας).

Ο έλεγχος ζητήθηκε βάσει εγγράφου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) – υπ. αριθ. Φ. 120.5./97/246943 – που θεωρούσε ότι η απουσία τόνων και πνευμάτων σε κείμενα με πεζά γράμματα αποτελούσε μέρος της κομμουνιστικής προπαγάνδας που επιχειρούσε να αλλοιώσει την ελληνική γλώσσα και να αποκόψει το κοινό από τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις. Με το ίδιο σκεπτικό αλλαγή τίτλων ζητήθηκε και από το ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΡΑΠΕΤΗ (1967) του Κώστα Ασημακόπουλου και το ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ (1966) του Αλέξη Δαμιανού.

Τελικά, όπως διαπιστώνουμε από τους τίτλους έναρξης της ΕΚΠΟΜΠΗΣ, δεν υπήρξε παρέμβαση.

Μαρία Χάλκου

Πηγές – Βιβλιογραφία

  • ΓΑΚ – Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, Αρχείο αδειών ταινιών.

Εικόνες – Αρχειακό υλικό